Skip to main content

 

 

In 2008 besloot Nederland mee te doen aan de operationele testfase van de F-35. Net als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor schafte Nederland onder meer 2 testtoestellen aan. Met beide F-35’s worden vliegers en technici opgeleid. Ook test de luchtmacht het toestel en doet zij daarmee de eerste operationele ervaring op. De inzichten die de operationele testfase oplevert zijn ook belangrijk voor de introductie van de F-35 in Nederland. Na afloop van de testfase, in 2018, kan Nederland beide toestellen gebruiken voor zowel training als inzet.
Het kabinet besloot in september 2013 de F-16 te vervangen door de F-35 Lightning II. Het is de bedoeling dat Nederland ten minste 37 nieuwe jachtvliegtuigen koopt. In 2019 worden de eerste F-35’s gestationeerd in Nederland.

Eerste F-35 in Nederland

Op 23 Mei 2016 zijn de eerste twee hypermoderne F-35 Lightnings op vaderlandse bodem geland. Een toestel dat misschien wel net zo omstreden is als destijds zijn voorganger, de F-16 Fighting Falcon.

Success Story

Inmiddels heeft de F-16 zich dubbel en dwars bewezen. Al bijna 40 jaar lang levert het toestel een belangrijke bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid zoals we die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kennen. Dag en nacht staan onze F-16’s paraat ter bescherming van het Nederlandse luchtruim. De Nederlandse F-16 vliegers zijn bovendien al bijna 25 jaar onafgebroken ingezet in tal van grote operaties, dikwijls ver weg van huis en onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. De F-16 is daarmee veruit het meest succesvolle en ingezette wapensysteem van Defensie.
Ook economisch is de F-16 al geruime tijd een succesverhaal. Door participatie van het Nederlandse bedrijfsleven, in de ontwikkeling en instandhouding van het jachtvliegtuig, is een veelvoud van de destijds benodigde investeringen inmiddels teruggevloeid in de staatskas.

Gamechanger

Ook de F-35 is omstreden en in de loop der jaren is er veel over het toestel geschreven, dikwijls door zelfbenoemde specialisten. Voor de mannen en vrouwen die het toestel nu operationeel testen en de vliegers die straks, in opdracht van de Nederlandse regering, met de F-35 worden uitgezonden bestaat er echter geen twijfel: Veruit het beste toestel. Een toestel dat in de toekomst niet alleen autonoom onder de meest moeilijke en gevaarlijke omstandigheden kan opereren, maar bovendien randvoorwaardelijk zal zijn voor het optreden op land en zee. Vooral in de steeds talrijker wordende gebieden met een hoge dreiging van vijandelijke vliegtuigen en raketsystemen, zal de F-35 bescherming en vrijheid van beweging bieden aan eigen en coalitietroepen. Een Gamechanger dus, niet alleen voor de Koninklijke Luchtmacht, maar voor de hele defensieorganisatie.

Economisch verantwoord

En economisch? 4.5 miljard euro voor straaljagers is veel geld. Heel veel geld. Geld dat ook besteed zou kunnen worden aan sociale zaken, gezondheidszorg of onderwijs. Voorzichtige ramingen laten echter zien dat tijdens de levensduur van de F-35 zo’n 20-30 miljard euro aan productiecontracten, onderhoudscontracten en belastingafdracht zal terugvloeien richting de BV Nederland. Dat is veel geld. Heel veel geld. Geld dat besteed kan worden aan sociale zaken, gezondheidszorg of onderwijs.

Of aan Defensie…Want vrede, vrijheid en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. Van de destijds aangeschafte 213 F-16’s zijn er nog 68 over. Straks zal Defensie over slechts 37 F-35’s kunnen beschikken, een reductie van ruim 80%. In een snel veranderende wereld, met bedreigingen die zich steeds dichter aan onze grenzen manifesteren, is dat een zorgelijke ontwikkeling.

Defensie beschermt wat ons dierbaar is

En voor wat betreft de mening van diegenen die hier anders over denken? Ook daar vechten onze jongens en meiden van Defensie dag en nacht voor. Waar ook ter wereld. Onder alle omstandigheden. Binnenkort met de F-35, het beste toestel voor de beste mensen. Bijzondere mensen.

Met dank aan Dhr. Andre Steur